Steun ons en help Nederland vooruit

Standpunten overzicht

Economie en onderwijs

D66 wil een ondernemersvriendelijke gemeente, die geen drempels opwerpt voor bedrijven. De gemeente moet benadrukken wat wel kan en niet allerlei beperkende voorwaarden en regels opleggen aan ondernemers. Wij willen meer ruimte voor het MKB en ZZP'ers en voor bedrijven die zich in Sittard-Geleen willen vestigen. De Euregionale arbeidsmarkt biedt kansen voor werkgelegenheid en bindt jongeren aan onze regio. De gemeente moet werken aan een studentenstad en de deelname van jongeren aan techniekonderwijs en kennis van de buurtalen stimuleren, zeker in het belang van de Brainport 2020 agenda. De samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers is een succesformule voor de ontwikkeling van onze stad en regio. Duurzaam en maatschappelijk ondernemerschap moet zoveel mogelijk worden bevorderd.
D66 wil aantrekkelijke en dynamische stadscentra, zonder onnodige betutteling van ondernemers. Winkeliers moeten zelf kunnen bepalen of zij een wekelijkse koopzondag invoeren; de gemeente moet niet op de stoel van ondernemers gaan zitten. Het toerisme kan nog verdere impulsen gebruiken. De centra moeten zich ook richten op bezoekers uit de grensregio's in Belgiƫ en Duitsland.
D66 staat voor toekomstbestendige onderwijsvoorzieningen, die - rekening houdend met de demografische krimp - goed worden verspreid over de stad. De bouw van de Ligne, waarin Zuyd Hogeschool, Biblionova, Het Domein en het Filmhuis worden gevestigd, zorgt voor een economische impuls voor het centrum van Sittard.

Minder drempels voor ondernemers en meer aandacht voor onderwijs